‘Alkoholens påverkan’
Vem är alkoholist?
"Jag är ingen alkoholist, jag har jobb och familj…"
"Jag dricker för att det är gott och har kontroll över alkoholen…"
"Alla kan väl bli fulla någon gång?"
Det finns många tankar om vem som är alkoholist och när man blir det. Det finns ingenting som säger att bara för att du har jobb, så kan du inte bli (eller vara) alkoholist – det finns forskare som säger att det finns en gen som kan utvecklas till alkoholism och att bara vissa har denna gen. Att ha denna gen kan bidra till mycket, men även om man inte har denna gen i sina kromosoner, gäller det att ha ett bra levnadssätt och livsstil, så att man kan ha en bra kondition, som exempelvis en kontinuerlig träning och motionering, så att man har en bra balans i livet.
Att vara alkoholist kan medföra mycket, inte bara för den som är alkoholist utan även för ens omgivning. Det är inte alltid att den som är alkoholist ser ut och det kan vara svårt för omgivningen att ta tag i denna fråga och ställa alkoholisten mot väggen. För hur många gånger är det egentligen okej att bli full och få black-out? Har man kontroll över alkoholen, när man behöver dricka tio öl om dagen? För alkoholisten kan det stundtals vara viktigare att få tag i alkohol för att tillfredsställa dess kortsiktiga behov än att betala hyra och kunna behålla sin familj och sina vänner.
Det händer ofta att, när man väl tagit itu med problemen med alkoholen och för en alkoholist, personen med alkoholproblem ställs mot väggen och får välja – alkohol eller familj? Det brukar vara som en del som en rehabilitering, om personen får chansen att komma till ett behandlingshem, och händer även att ens omgivning ställer det ultimatum ändå. Det gäller att i sådana fall stå för sina handlingar om man ställer ett sådant krav, så att det blir en reell innebörd för den som har problem med alkoholen.
För det gäller att komma till insikt för alkoholisten att det är ett problem – för när det är ett problem för omgivningen, så är det ett problem även för alkoholisten För även om det finns de som har tur och får möjligheten att bo kvar och slipper vräkning (se artikel i Hem och Hyra), så återstår ett mer djupgående problematik som alkoholisten måste ta i tur med, och då gäller det att den också har ett stöd från dess närmsta. För även om det kan vara okek att bli full ibland, om man har de värderingarna, så kan alla bli alkoholister – med eller utan gen – och i alla samhällsskick.
Barns liv påverkas av missbruk i familjen
Missbruk gör att vår förmåga att vara förälder försämras. Även om det aldrig var meningen, blir ett barn till en missbrukande förälder lidande av missbruket.
För många barn innebär ett missbruk i familjen att:
- Barnet får uppleva negativa personlighetsförändringar hos sin förälder när denna är påverkad. Det kan handla om att föräldern blir aggressiv, låter konstig på rösten eller tappar omdömet och gör saker som aldrig skulle hända när föräldern är nykter.
- Det förekommer mycket lögner i familjen. Missbruket ska döljas för andra. Barnet kan känna sig tvunget att ljuga för att skydda sin mamma eller pappa.
- Barnet får ta på sig för mycket ansvar, till exempel om man är äldst av syskonen får hjälpa sina småsyskon med det som en påverkad förälder inte sköter om. Att leka och läsa läxor får man inte tid med.
- En ökad risk för att det blir mycket bråk och konflikter i familjen. En berusad förälder kan reagera starkt och bli arg över saker som i vanliga fall inte väcker någon ilska. För ett barn blir hemmet inte en trygg plats att vara på när man inte vet vad som kan hända.
Lär dig mer om alkoholism
Att förstå orsaker och samband med alkoholism, alkoholens påverkan och dess beroendeframkallande är viktigt, oavsett om du är nära anhörig eller vän till en alkoholist, jobbar med alkoholism eller vill veta mer om denna sjukdom och hur drogen alkohol påverkar individer och samhället.
Här får du tips på några böcker för dig som vill veta mer och ha som en grund i dina kontakter med individer, behandlingshem och andra som är involverade i alkoholberoendet:
- Tolv steg tillbaka till livet – om familjesjukdomen alkholism
En bok som vänder sig i första hand till hälso- och sjukvårdens personal och i socialt arbete, men ger även vägledning till dig som själv dricker för mycket, dina anhöriga och arbetskamrater.
- Alkoholismens Alfapet
Denna boken beskriver vad alkholismen är på ett lättförståeligt sätt och hur denna sjukdom påverkar anhöriga och vänner. Boken är samtidigt ett uppslagsverk med ord och begrepp som kan vara bra för dig som på något sätt är involverad i sjukdomen och vill förstå fackorden på ett begripligt sätt.
- Återfallsprevention
Det finns många metoder för att behandla återfall vid missbruk av alkohol och andra drogmissbruk, där ibland återfallsprevention, som utgår från kognitiv beteendeterapi – KBT.
Det gäller att vara stark! Klart att man påverkas som barn...